De laatste jaren ben ik in mijn vriendenkring steeds bekender geworden als ‘het kattenvrouwtje’. Niet zo gek, nadat ik tien jaar lang met lieve senior Meneer Pluis heb samengewoond, daarna maar liefst acht pleegkatten in huis heb genomen (niet allemaal tegelijk, hoor!), honderden katten heb verzorgd in het lokale dierenasiel, en nu drie katjes als permanente huisgenoten heb.
Of mijn kenissen nu al jaren een kat hebben, na het overlijden van hun oude metgezel voor het eerst een kitten nemen, of nog absolute feline-virgins zijn - vaak vragen ze mijn advies. Ik vind het heel leuk om te helpen, en dit Kattenbelletje is ook gedeeltelijk bedoeld om dit soort adviezen vast te leggen voor wie er ook maar behoefte aan heeft.
Vandaag dus focus op de twee onderwerpen waar ik de meeste vragen over krijg, en ook - vind ik zelf, natuurlijk - de beste adviezen voor heb:
“Hoe kan het dat het bij jou thuis nooit naar kat(tenbak) stinkt?”
en
“Hoe ga jij in vredesnaam om met al die háren?”
Bij deze!
In geur en kleur
Ik heb drie binnenkatten1. We wonen met z’n viertjes in een monumentaal appartement van twee verdiepingen, zonder balkon of tuin. Ik ben dol op mijn huis, maar de layout is op z’n minst quirky te noemen en ik heb geen handig hoekje of opbergplekje voor de kattentoiletten. Dus staan de kattenbakken in de woonkamer, vlakbij de keuken.
Dat dit geen stankoverlast veroorzaakt, reken ik aan het volgende toe:
Gezonde voeding,
Het perfecte kattengrit,
Gedegen hygiëne.
Voeding
Ik ben van mening dat als je een kat zooi te eten geeft, de kat ook naar zooi zal ruiken. En dan niet eens alleen op de kattenbak… katten die euroshopper blikvoer krijgen ruiken uit hun bek, laten vieze scheten en hebben niet het fijnste geurtje aan hun tong waarmee ze hun vacht schoonmaken. Zorg er dus voor dat je investeert in goede kwaliteit voer voor je katten. Ik laat mij altijd adviseren door de dierenarts. Er zijn veel meningen over wat het beste is om je kat te geven. Daar meng ik mij (nu nog.. misschien later) niet in.
Mijn katten krijgen dieetvoer in de vorm van brokken en natvoer, toegespitst op een aantal zaken: hun leeftijd, het feit dat ze binnenkatten zijn, verzorging voor hun gebit, en in standhouding van goede spijsvertering. Daarnaast bevorder ik hun zin in drinken (ook heel belangrijk) met een waterfonteintje. Ze krijgen heus wel wat ‘stouts’ hoor, af en toe. Mauricio is dol op gourmet pate en liquid snacks, die krijgt hij op een ‘lickimat’, en iedere avond na het spelen beloon ik ze met wat snoepjes in een activiteitsbord.
De bestelling van mijn kattenvoer was een keer wat vertraagd en toen heb ik een paar dagen lang wat supermarktvoer aan de katten gegeven. Pfoeh. Ik hoef nu maar terug te denken aan die stank of ik bestel alvast weer wat extra van hun dieetvoer, zodat ik nooit meer zonder kom te zitten.
Kattengrit
Ik gebruik Cat’s Best kattengrit en zou nooit meer zonder kunnen. De Original was jarenlang favoriet, maar omdat mijn drie tijgers geboren graafmachines zijn, gebruik ik nu de Smart Pellets, omdat die wat minder uitloop geven.
Er zijn veel redenen waarom ik dit geweldig kattengrit vind2. In het kader van geurtjes: Cat’s Best zuigt al het urine 100% op. Als je de kattenbak dus schept, schep je alles wat stinkt er helemaal uit. De vieze geur verdwijnt in de afvalzak, de kattenbak ruikt fris.
Kattengrit gemaakt van klei kan ook klonteren, maar de urine trekt ook in de omliggende korrels, waardoor de hele kattenbak al snel gaat stinken en blijft stinken, hoeveel je ook schept, en hoeveel baking soda of kattenbakdeo je er ook in gooit.
Met drie volwassen katten en twee jumbo kattenbakken vol Cat’s Best hoef ik meestal pas na een maand het grit echt volledig weg te gooien, omdat de geur van urine uiteindelijk toch een beetje blijft hangen. Tussendoor hoef ik alleen maar te scheppen en bij te vullen. Ook maak ik de bakken wekelijks schoon met water en zeep, want het volgende punt is misschien nog wel het allerbelangrijkst:
Hygiëne
Waarom stinkt het bij mij in huis niet naar kat(tenbak)? Omdat ik het goed schoonhoud! Vaak heb ik het idee dat als men mij naar mijn geheim vraagt, ik met een of ander magische gadget of andere simpele oplossing kom. In wezen zijn we allemaal lui, en op zoek naar de makkelijke weg, toch? Helaas, pindakaas. Als je wil dat je huis lekker en schoon blijft ruiken als je een kat neemt, dan zal je daar de handen voor uit de mouwen moeten steken.
Ondanks het geweldige kattengrit dat ik zojuist heb aangeraden, maak ik de kattenbakken zelf iedere week van top tot teen schoon. Het grit gaat dan even in een emmer, de kattenbakken gaan mee naar de badkamer, waar ik ze in de badkuip grondig poets met groene zeep. Bleek kan ook, maar vind ik zelf niet zo nodig.
Ook schep ik de bakken continu. Iedere ochtend, als de katten hun ontbijt aan het opsmikkelen zijn en ik water opzet voor mijn thermoskan thee, schep ik de bakken leeg. Als ik ga lunchen en ik ruik een plasje, dan schep ik die in de prullenbak. Wil ik gaan koken en komt een van de drie net van de bak na de Grote Boodschap? Hup, schep schep, geur weg. Voor het slapen gaan schep ik ook alles schoon, zodat mijn drie viervoeters ‘s nachts een fris toilet hebben. Dit gaat door, door en door.
Ik veeg en stofzuig dagelijks (lang leve mijn Dyson!) en iedere week dweil ik de hele woonkamer grondig. Last, but certainly not least: ventilatie. Altijd de raam op een ventilatiekiertje of lekker open voor frisse lucht.
Heel huis vol haar
Ik was stiekem best verwend met Meneer Pluis. Die langharige Maine Coon deed zijn naam eer aan. Hij verhaarde (uiteraard) wel, maar dan in lieve schattige pluisjes. Na een lekker dutje stond hij op, rekte hij zich uit, en sprong hij van de bank - en dan lagen er drie pluisjes op het dekentje, als kuikentjes waar hij op had liggen broeden. Ik hoefde maar eens per week het huis te stofzuigen, en natuurlijk had ik wel eens wat haar op mijn kleding, maar niets waar een pluisroller niet tegenop kon.
Nu heb ik twee halve siamezen en een oranje kater. En ze verharen als BEESTEN. Vooral Moos, de grootste siamees, is niet normaal. Ik haal al sinds half februari iedere dag een vuist vol ‘isolatievacht’ van hem af, die korte grijze haartjes die als thermospakje onder hun bontjas zitten in de winter, en de hele lente en zomer haartje voor haartje loskomen.
Ik kan niet veel doen aan hoeveel haar ze verliezen. Het is een normaal en gezond proces. Aangezien ik toch al dagelijks stofzuig, los ik zo het probleem van haren in huis op. Verder kam ik ze zo vaak als ze het toelaten. Mijn favoriet daarvoor is de rubberen handschoen met kleine puntjes. Zij vinden die ook heerlijk. Ik hoef maar naar de kast te lopen waar de handschoenen liggen of ze rennen al piepend naar mij toe en gaan op hun ruggetjes liggen zodat ik hun buikjes kan gaan kam-aaien. Case in point:
Mijn beste tip om hardnekkige haren van kleding en meubels af te krijgen is: afwashandschoenen! Het rubber/latex eroverheen wrijven maakt de boel lichtelijk statisch, waardoor het blijft plakken. Dit werkt ook heel goed met raamwissers. Probeer maar eens, het is zo ontzettend satisfying. Rubberen handschoenen zijn voor mij een absolute must bij het werk in het asiel, waar de hoeveelheid haar dat je op mag ruimen ein-de-loos is.
Verder heb ik altijd een HEMA pluis/plakrol in de gang liggen waarmee ik mijn outfit een laatste wipe down geef voor ik de deur uitga. Ik vind het fijn dat je er navullingen voor kan kopen, waardoor je niet steeds zo’n plastic roller weg hoeft te gooien.
Hard werken voor die luie beesten
“Wat een gedoe allemaal”, denk je nu misschien. Kan ik niks tegenin brengen. Katten (en alle andere soort huisdieren) zijn levende wezens waar je aandacht, tijd, energie en geld in zal moeten steken. Als je daar niet toe bereid bent, raad ik je af om een huisdier te nemen. Mijn oplossingen zijn niet de enige juiste, maar dit is hoe het voor mij nu werkt.
Bij het dierenasiel hebben we een ander ‘systeem’ voor het schoonhouden van de kattenbakken en gebruiken we ander grit, en als ik ooit ergens woon met een bijkeuken/aparte ruimte voor kattenbakken, dan wil ik die ook zeker gaan gebruiken. Daarover later meer. Voor nu hoop ik dat je hier wat aan hebt gehad.
Tot het volgende Kattenbelletje! Ik ga mijn best doen de volgende niet pas over drie maanden te versturen, pinky promise. 😬
Onderwerp voor een later kattenbelletje: binnen- versus buitenkatten. Staat genoteerd, hoor!
Ik zou een heel Kattenbelletje kunnen wijden aan Cat’s Best - wie weet, one day!